Thursday, February 24, 2011

Contoh Karangan Bahagian A


Soalannya : Gambar di bawah ini menunjukkan kelebihan memiliki talian internet di kediaman rumah. Huraikan pendapat anda tentang manfaat kemudahan internet di rumah. Panjangnya huraian anda hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan.

KARANGAN BERPANDU BAHAGIAN A

TAJUK/ TEMA : MANFAAT KEMUDAHAN INTERNET DI RUMAH

Saban hari penggunaan internet semakin gemari oleh setiap lapisan masyarakat di negara kita. Tahukan anda bahawa penggunaan internet di negara kita ibarat cendawan tumbuh selepas hujan (UM) kerana pertambahan penggunaannya amat ketara sama ada di kawasan bandar mahu pun di kawasan luar bandar. Penggunaan internet juga bertambah dalam kalangan rakyat di negara kita disebabkan wujudnya rangkaian jaringan sosial seperti Facebook, Friendster, My Space dan Tagged dalam internet yang semakin meluas. Bahkan, negara kita tersenarai dalam sepuluh negara yang paling banyak menggunakan jaringan sosial iaitu Facebook. Sedar atau tidak, penggunaan internet juga telah sampai di segenap desa apatah lagi selepas wujudnya teknologi ‘3G’. Apa yang pasti, kajian telah menunjukkan bahawa satu daripada sepuluh buah rumah di negara kita menggunakan kemudahan internet untuk pelbagai tujuan. Jadi, sudah terang lagi bersuluh bahawa pelbagai manfaat dapat diperoleh daripada kemudahan penggunaan internet di rumah sekaligus mengubah ajakan paradigma masyarakat dalam era teknologi maklumat kini.

Salah satu daripada manfaat penggunaan internet di rumah ialah dapat mencari dan mengumpul maklumat dalam masa yang singkat. (Ayat isi) Hal ini kerana dalam era globalisasi ini segala maklumat sama ada formal atau tidak formal telah dimuat naik dalam rangkaian internet oleh pelbagai pihak dengan cepat sehingga mengalahkan media cetak seperti surat khabar. (Ayat huraian) Dalam soal ini, pengguna hanya perlu menaip sahaja maklumat yang dikehendaki dalam carian enjin google atau yahoo dan segala maklumat yang diperlukan akan tertera di skrin komputer. (Ayat huraian) Malah, setiap maklumat yang kita dapat peroleh dapat dinilai dan dibandingkan sumber mana yang lebih tepat. (Ayat huraian) Sebagai contoh, jika kita ingin mencari maklumat berkenaan berita terkini di akhbar, kita akan memperoleh banyak maklumat kerana hampir semua akhbar telah dibuka atas talian seperti Utusan Malaysia Online, Berita Harian Online, Malaysia Kini dan News Strait Times. (Ayat contoh) Perkara ini secara tidak langsung memudahkan kita mengumpul maklumat daripada pelbagai sumber. (Ayat huraian) Oleh itu, kita dapat mencari maklumat di rumah dengan mudah sahaja apabila adanya kemudahan internet. (Ayat penutup)

Selain itu, kita juga dapat menyelesaikan pelbagai bil dan urusan perbankan melalui kemudahan internet di rumah (Ayat isi). Kini, kehidupan masyarakat kita di bandar sangat sibuk dek tekanan tempat kerja dan kesesakan lalu lintas sebelum serta selepas pulang dari pejabat. (Ayat huraian) Jadi, kesuntukan masa yang dialami ini amat menyusahkan apabila mereka hendak menguruskan hal-hal berkaitan rumah tangga dan pembayaran pelbagai bil. (Ayat huraian). Melalui penggunaan internet di rumah, kita dapat menyelesaikan pelbagai bayaran bil dan urusan perbankan sambil minum kopi dan berbual bersama-sama ahli keluarga di rumah. (Ayat huraian) Perkara ini dapat dibuktikan apabila banyak bank seperti Maybank, CIMB Bank, Agro Bank dan RHB Bank menyediakan perniagaan secara ‘online’ di internet kepada para pelanggan untuk memindahkan wang ke dalam akaun lain dan menyimpan wang secara ‘online’, begitu juga dengan pembayaran bil kad kredit. (Ayat Contoh) Pembayaran bil elektrik, bil air dan bil telefon juga dapat dibayar dengan penggunaan internet di rumah melalui laman web kerajaan iaitu myeg.com. (Ayat contoh). Pendek kata, kita dapat menguruskan pembayaran bil dan urusan perbankan di rumah melalui internet sekaligus menjimatkan masa kerana masa itu emas.(UM) (Ayat penutup)

Di samping itu, manfaat penggunaan internet di rumah dapat memudahkan kita berkomunikasi di antara jarak jauh dan dekat malah merentasi lautan seantero dunia. (Ayat isi). Hal ini kerana terdapat pelbagai kemudahan yang disediakan di internet untuk tujuan komunikasi. (Ayat huraian) Malah, syarikat gergasi telekomunikasi berlumba-lumba membuka laman web mereka untuk memudahkan pengguna berkomunikasi di internet. (Ayat huraian) Berkomunikasi di internet bukan sahaja melibatkan suara orang yang dihubungi malah kita dapat bersua muka dan melihat wajah kenalan atau individu yang baru kita kenali dengan hanya duduk di kerusi dan mengadap komputer serta tangan bermain dengan tetikus melalui beberapa klik. (Ayat huraian). Perkara ini amat memberi kebaikan kepada ahli keluarga yang jauh meninggalkan keluarga untuk bekerja dan belajar di luar negara seperti di Asia Barat dan Eropah. (Ayat huraian) Mereka hanya perlu mengakses aplikasi ‘yahoo mesengger’ untuk berkomunikasi bagi melihat wajah dan mendengar suara ahli keluarga yang jauh bagi melepaskan kerinduan. (Ayat contoh) Ringkasnya, penggunaan internet di rumah bermanfaat untuk berkomunikasi jarak jauh. (Ayat penutup)

Kesimpulannya, penggunaan internet di rumah mendatangkan pelbagai manfaat berguna kepada masyarakat. Oleh itu, masyarakat di negara kita perlu memanfaatkan penggunaan internet di rumah kerana melalui penggunaan internet segala maklumat berada di hujung jari anda.(UM) Apa yang pasti, internet mampu memberikan seribu satu macam kemudahan kepada pengguna jika digunakan sebaiknya. Dalam era serba moden ini, penggunaan internet seakan tidak dapat dipisahkan lagi dengan kemajuan negara sekarang. Jadi, pihak kerajaan perlu mendidik masyarakat menggunakan internet bagi melahirkan generasi celik IT sekaligus setanding dengan masyarakat negara maju lain seperti Jepun demi mencapai wawasan 2020. Selain itu, ibu bapa juga tidak ketinggalan perlu mendidik anak-anak mempelajari internet di rumah kerana melentur buluh biarlah daripada rebungnya. (UM) Akhirul kalam, tidak dapat dinafikan bahawa kemudahan internet di rumah memberi pelbagai faedah kepada kita.

[500 patah perkataan]

2 comments:

  1. Huruf i dari internet mesti huruf besar.. Internet <--- perkataan betul

    *cikgu saya ckap

    Karangan ini bagus..

    ReplyDelete
  2. Krangan ini pdat dgn huraian ..

    ReplyDelete